De Dataloog is de Nederlandse dialoog over big data, data science, Machine Learning en de data gedreven transformatie. Wij brengen de digitale data gedreven wereld dichtbij in het Nederlands en op een begrijpelijke manier. De Dataloog brengt data scientists, consultants, technologie bedrijven, onderzoekers bij elkaar.

Onze uitzendingen bevatten: ronde tafel gesprekken, diepte interviews, toekomstverkenningen, mini colleges over machine learning en verhalen van ervaringsdeskundigen.

Wij zijn onafhankelijk van welke leverancier dan ook. Anders gezegd, iedere tech leverancier uit het big data landschap is welkom om bij ons aan te schuiven.

 

Waarom bestaat De Dataloog

Als Data Scientist is het belangrijk om de ontwikkelingen in het werkveld te volgen. Velen onder ons doen dit met behulp van Podcasts. Echter er is op dit moment geen Nederlandstalige Podcast over data Science en Big Data. Er is daardoor ook geen Podcast die de Nederlandse context belicht. Juist omdat het slagen van Data Science projecten zo context afhankelijk is willen we dit in het Nederlands voor het voetlicht brengen. Overigens, er zijn wel veel professionals uit het buitenland in Nederland actief op het gebied van Data Science. Dus, zo af en toe een uitzending in het Engels kan best voorkomen.

Ons doel

  • Data science en big data op diepgaande en toegankelijke manier in het Nederlands naar luisteraars brengen
  • Nederlandse context en verhalen van data science en big data uitlichten
  • Diverse bloedgroepen bij elkaar brengen in één podcast Academie , toegepast onderzoekers (HBO), Tech bedrijven, consultants en hun klanten
  • De nuance en discussie over dit werkveld laten horen.

Oorsprong van de Dataloog

De Dataloog kan bestaan omdat het onderzoeksprogramma Urban Technology van de HvA en dan met name het Ido-Laad onderzoek hier ruimte voor biedt. Daarom extra dank aan het Ido-laad project voor het mogelijk maken van de Dataloog:

 

 

 

Team

Jurjen Helmus

Jurjen Helmus is oprichter van de Dataloog podcast. Zijn eerste ervaring met IT projecten heeft hij als software developer nog voor de internet bubbel opgedaan bij Pink Elephant wat later Getronics werd. Jurjen is werkzaam bij de HvA als coordinator van de minor Data Science. Op dit moment doet Jurjen PhD in Computational Science aan de UVA in het kader van het IDO-Laad onderzoek van de HvA. In zijn onderzoek maakt hij simulaite modellen voor de uitrol van elektrisch vervoer op basis van de laaddata van de publieke laadinfrastructuur van de grote steden (12M transacties). Hij heeft papers gepubliceerd over KPIs performance metrics en eigenschappen van complexe systemen.

 

Lex Knape

 

Lex Knape is Chief Data Science Officer van Ortec Finance Data Analytics. Dit is de Data Science tak van Ortec Finance. Nog voor de Big Data hype was Lex al bezig met het verbeteren van organisatie op basis van sturing met Data. Lex is altijd scherp op de business case en de echte meerwaarde van het gebruik van AI/ML in de organisatie. Lex is scherp, kritisch en ondernemend. En bovenal hij neemt geen blad voor de mond!

 

Walter van der Scheer

Als chief of marketing bij GoDataDriven is Walter altijd op zoek naar de verhalen achter dategedreven use case of de laatste technologische ontwikkelingen. In de afgelopen 15 jaar is Walter actief geweest op het snijvlak van marketing en technologie. Voordat hij in 2015 bij GoDataDriven begon, was hij achtereenvolgens werkzaam bij IT-opleider Compu’Train en marketing automation software-ontwikkelaar Copernica. Naast zijn rol als podcasthost bij De Dataloog is Walter ook de initiatiefnemer en organisator van Dutch Data Science Week, Data Survey en GoDataFest

 

Verdere hulp van de Dataloog is gekomen 

Raymond Astudillo   – heeft de tunes gemaakt

Annette Bakker – heeft de intro en outro ingesproken

Jolanda Tetteroo – heeft de tussenjingles ingesproken